Мета роботи полягає в розробці методичного забезпечення та обґрунтування практичних рекомендацій з формування системи управління регіональними ринками теплоенергії полягає в теоретико-методичному обґрунтуванні та розробці практичних рекомендацій з визначення напрямів структурно-технологічної модернізації систем теплозабезпечення великих міст України.

Основні наукові результати

На теоретичному рівні в роботі одержано такі наукові результати:

1. На основі аналізу даних про організацію теплозабезпечення окремих населених пунктів запропоновані типові моделі організації регіональних ринків теплоенергії, які враховують кількість населення, розвиненість і складність існуючих систем централізованого теплопостачання, форми власності споживачів і виробників теплоенергії.

2. Обґрунтовані методичні положення щодо проведення комплексної модернізації окремих житлових кварталів по ланцюжку «споживання-транспортування-виробництво теплоенергії».

3. Розроблені теоретико-методичні рекомендації щодо напрямів і послідовності побудови механізмів державного і регіонального управління діяльністю в сфері теплопостачання.

4. Розроблено методичний підхід до обґрунтування рівня тарифів на теплоенергію на основі бенчмаркингу і цінового діалогу, який передбачає виділення співставних груп теплогенераційних підприємств, порівняння вартісних показників підприємства, що аналізується, з середнім рівнем по групі, визначення прогресивного рівня витрат за окремими економічними елементами і визначення індикативного рівня собівартості теплоенергії на підприємстві, що аналізується.

5. Обґрунтовано методичний підхід до формування механізму аукціонної торгівлі тепловою енергією, який базується на запровадженні різних часових сегментів на ринку теплової енергії: строковий у формі проведення річних теплових аукціонів із розбивкою на місячні продукти, спотовий – у формі місячних аукціонів із розбивкою на добові продукти, та балансуючий – у формі врегулювання погодинних небалансів на добових теплових аукціонах.

6. Для запропонованих моделей організації регіональних ринків розроблено оптимізаційні функції мінімізації середньозваженої ціни теплової енергії та схеми її розрахунку.

На емпіричному рівні у роботі одержано такі наукові результати:

1. На підставі аналізу національної практики державного регулювання енергетичних ринків і європейської практики визначено принципи державного регулювання регіональних ринків теплоенергії; ідентифіковані основні (атрибутивні) елементи регіональних ринків теплоенергії та принципи їх формування і функціонування.

2. Розроблено принципові моделі організації регіонального ринку теплоенергії в окремих населених пунктах, які відрізняються кількістю споживачів, ступенем розвиненості існуючої системи централізованого теплопостачання, можливостями організації конкурентного виробництва теплоенергії.

3. Розроблено практичні пропозиції щодо побудови регіональних ринків теплоенергії в запропонованих моделях; наведено послідовність дій з модернізації систем теплоспоживання і теплопостачання, а також послідовність побудови системи регулювання ринкових відносин в сфері теплопостачання населених пунктів.

4. Виконано розрахунки і доведено економічну ефективність запропонованого підходу до комплексної модернізації окремих теплових районів.

5. Запропоновано заходи з організаційно-технологічної модернізації об’єктів теплопостачання в умовах ліквідації наслідків збройної агресії росії та необхідності виконання вимог ЄС щодо енергоефективності виробництва і споживання теплоенергії.

6. Розроблені «дорожні карти» побудови регіонального ринку теплоенергії для кожної з запропонованих моделей.

7. Розроблено практичні рекомендації щодо організації аукціонного продажу теплоенергії в різних системах централізованого теплопостачання.

8. Обґрунтовані практичні рекомендації щодо вдосконалення нормативно-правової бази державного і регіонального регулювання локальних ринків теплоенергії.

9. На підставі отриманих теоретичних і практичних результатів дослідження розроблені практичні рекомендації з реформування системи управління централізованим теплопостачанням м. Харків.

Завантажити презентацію