ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ТЕРМОМОДЕРНІЗАЦІЇ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ І ВІДНОВЛЕННЯ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ В УКРАЇНІ В ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД

Одним з наслідків військової агресії російської федерації проти України є багаточисельні руйнування цивільних та інфраструктурних об’єктів: житлових і громадських будинків, підприємств енергетики, основних засобів в сфері житлово-комунального господарства, а також інфраструктурних об’єктів.
Великий обсяг руйнувань є викликом, але одночасно надає своєрідний шанс країні перетворити українські міста в процесі відновлення на сучасні, енергоефективні та комфортабельні місця проживання.
Додатковим поштовхом до такого перетворення є те, що Україна намагається виконувати свої міжнародні зобов’язання, пов’язані з вступом до ЄС, зокрема в сфері підвищення енергоефективності.
Загальним для відновлення населених пунктів і підвищення енергоефективності є докорінна модернізація їх систем теплопостачання і теплоспоживання. З одного боку комунальна теплоенергетика і житловий фонд є одними з найбільш постраждалих внаслідок військової агресії. З іншого боку, системи постачання і споживання теплової енергії в Україні є одними з найбільших споживачів енергоресурсів і в цих системах містяться чималі резерви підвищення енергоефективності.
Масштаби руйнувань і масштаби необхідних заходів з підвищення енергоефективності потребують величезних інвестицій, обсяг яких у знекровленій економіці обмежений. Актуальним завданням становиться найбільш раціональне використання обмеженого інвестиційного ресурсу.
Дана аналітична записка містить пропозиції щодо комплексного відновлення і модернізації систем теплопостачання і теплоспоживання населених пунктів України. Пропозиції, що надаються, ілюструються на прикладі м. Харків – другого за населенням міста України, яке має одну з найбільших у Європі систему централізованого теплопостачання.

Завантажити записку