До Проекту Закону України "Про державне стратегічне управління"

Державне регулювання соціально-економічних процесів на основі впровадження системи стратегічного управління стало провідним методом державного управління економікою в багатьох країнах світу. Історія успіху розвинених країн дозволяє зробити наступний висновок - прискорена економічна трансформація є результатом продуманих і чітко сфокусованих на пріоритетах розвитку країни дій. Саме стратегічне управління дозволяє організувати чітку, продуману, всебічно обґрунтовану та узгоджену на всіх рівнях роботу по досягненню довгострокових стратегічних орієнтирів країни. Цільова обґрунтованість, ефективність фінансування, організаційне та інституційне забезпечення сприяють дієвості  національних, регіональних, місцевих, галузевих, спеціальних, соціальних стратегій і програм стратегічного управління.

Історія свідчить, що в світовій економіці лідируючі позиції займали, перш за все, ті країни, які мали ефективну національну стратегію.

Питання обґрунтування вибору і ефективного впровадження моделі суспільного розвитку, визначення економічної політики залежно від окреслених довгострокових стратегічних орієнтирів на сьогодні для України є надзвичайно актуальними. Відсутність нормативно затвердженої системи державного стратегічного управління в Україні, невизначеність довгострокових стратегічних орієнтирів, відсутність єдиної методичної бази розробки, реалізації, моніторингу та оцінювання документів стратегічного управління, неузгодженість стратегічних документів із бюджетною політикою, слабке інституційне забезпечення реалізації стратегічних документів, низький рівень залучення громадськості та представників бізнесу  до участі у підготовці та реалізації документів стратегічного управління призвели до хаотичного та фрагментарного розроблення та впровадження стратегічних документів, їх невідповідності довгостроковим  пріоритетам і цілям стійкого розвитку.

Очевидно, що для вирішення проблем управління в Україні, забезпечення ефективного витрачання коштів державного бюджету необхідно реформувати систему стратегічного управління країни. В першу чергу потребує затвердження законодавча і методична бази, оптимізація структури стратегічних документів, визначення чіткої взаємодії органів влади та їхньої відповідальності в процесі формування та реалізації документів стратегічного управління.

На сьогодні всі спроби уряду в створенні повноцінної системи управління носять хаотичний, поодинокий та неузгоджений характер та суперечать задекларованому курсу реформ, довгостроковим пріоритетам і цілям соціально-економічного розвитку країни. Залишається невирішеним питання щодо структури системи державного стратегічного управління, її законодавчого та методичного закріплення, яка може стати запорукою узгоджених дій влади у напрямку визначення стратегічних орієнтирів країни. В Україні державне стратегічне управління потребує суттєвого вдосконалення та закріплення на законодавчому рівні.

За часи незалежності в Україні вже накопичено досвід у формуванні системи стратегічного управління, розробки та впровадженні стратегічних документів різних рівнів.

Завантажити записку