МОНІТОРИНГ І КОМЕНТАРІ ДО НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ У СФЕРІ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ (серпень 2017 р.)

В рамках щомісячного моніторингу проаналізовано найбільш суттєві зміни регуляторної політики у зв’язку з прийнятими протягом серпня 2017 р. нормативно-правовими актами центральних органів виконавчої влади.

В реєстраційній сфері наголошено на новаціях, введених двома нормативно-правовими актами:

В сфері ліцензування об’єктами аналізу стало доповнення переліку вибухових матеріалів промислового призначення (Постанова КМУ «Про внесення змін до переліку вибухових матеріалів промислового призначення, виробництво яких підлягає ліцензуванню» від 9 серпня 2017 р. № 569), а також зміна вартості ліцензій на використання радіочастотного ресурсу України для систем мобільного 4G (Постанова КМУ від 9 серпня 2017 р. № 200).

Основні зміни в сфері банківської діяльності, проаналізовані в тексті моніторингу – такі:

В розділі “Практика дерегулювання економіки в Україні” анонсовані перші результати запровадження низки електронних послуг з реєстрації підприємництва, а також перспективи видачі ID-карток з електронним цифровим підписом та MobileID (ЕЦП на SIM-картці).

Оцінка проведення аналізу регуляторного впливу (АРВ) законодавчих актів (розділ 4 моніторингу) свідчить про наявність позитивної тенденції щодо якості проведення АРВ нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади. В серпні 2017р. проблемною в цьому плані була діяльність тільки двох регуляторних органів загальнодержавного рівня: Міністерства соціальної політики України та Міністерства фінансів України, що пояснюється відсутністю більшості АРВ за розробленими ними нормативними актами.

Завантажити моніторинг