МОНІТОРИНГ І КОМЕНТАРІ ДО НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ У СФЕРІ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ (травень 2017 р.)

В рамках щомісячного моніторингу проаналізовано найбільш суттєві зміни регуляторної політики у зв’язку з прийнятими протягом травня 2017 р. нормативно-правовими актами центральних органів виконавчої влади (далі – ЦОВВ).

В реєстраційній сфері наголошено на новаціях, введених Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»» від 8 вересня 2016 р. № 593, якою визначено критерії, строки, плату та порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру.

В сфері ліцензування та дозвільній сфері:

Основними новаціями в банківській сфері стали внесені зміни до Порядку здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції (Постанова Правління Національного банку України «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 25 травня 2017 р. № 43) та скасування ряду обмежень на валютному ринку (Постанови Правління Національного банку України «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» №41 та №44).

В розділі «Практика дерегулювання» проаналізовано позиції України у щорічному рейтингу The Global Open Data Index та визначено тенденції до їх покращення на 30 пунктів. Наведено інформацію щодо зміни вимог обов’язкового надання довідки про відсутність податкового боргу у паперовому вигляді, чим розширено сферу застосування електронного адміністрування.

Оцінка проведення АРВ законодавчих актів центральних органів виконавчої влади (розділ 4 моніторингу) виявила в більшості з них позитивні результати (20 з 25 ЦОВВ), про що свідчать високі показники коефіцієнтів повноти якісної та кількісної оцінок. В травні зазначено збільшення нормотворчої діяльності ЦОВВ (на 63,4% порівняно з квітнем). Найгірші показники продемонстрували Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Міністерство екології та природних ресурсів та Державний комітет телебачення та радіомовлення, в яких АРВ до проектів регуляторних актів відсутні, що є порушенням норм ст. 9 Закону України № 1160 в частині обов'язковості оприлюднення проекту нормативно-правового акта разом з АРВ до нього.

Завантажити моніторинг