МОНІТОРИНГ І КОМЕНТАРІ ДО НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ У СФЕРІ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ (листопад 2017 р.)

В рамках щомісячного моніторингу проаналізовано найбільш суттєві зміни регуляторної політики у зв’язку з прийнятими протягом листопада 2017 р. нормативно-правовими актами центральних органів виконавчої влади.

В реєстраційній сфері основними нововведеннями були наступні:

В сфері адміністративних послуг, дозволів та ліцензування прийнято наступні нововведення:

Змінами в сфері зовнішньоекономічної діяльності схвалено рішення про запровадження з 1 лютого 2018 року обов’язковості використання підприємствами і держорганами інформаційної системи «єдине вікно» (Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. № 364» від 22 листопада 2017 р. № 878).

В розділі «Практика дерегулювання економіки в Україні»:

1) анонсовано про впровадження в Україні системи електронної взаємодії між державними реєстрами «Трембіта» за естонським зразком, яка дасть можливість громадянам України знати, хто з чиновників, коли і з якою метою цікавився їхніми персональними даними;

2) проаналізовано результати міжнародного рейтингу «Paying Taxes-2018». Зазначено, що Україна піднялася на 43 позиції та порівняно дані України та країн ЄС, щодо кожного з чотирьох показників рейтингу (загальна податкова ставка, час, що витрачається суб'єктами господарювання на сплату податків, кількість платежів, простота відшкодування ПДВ і коригування корпоративного податку (податку на прибуток);

3) наголошено на створенні Міністерством економічного розвитку і торгівлі України офіційного порталу Програми ЄС з підтримки малого і середнього бізнесу в Україні – cosme.me.gov.ua, який містить інформацію для малого та середнього бізнесу щодо можливостей виходу на нові ринки та обміну досвідом з ЄС для вдосконалення внутрішніх бізнес-процесів.

В розділі «Перспективне законодавство» наведено проекти регуляторних актів, дія яких направлена на дерегулювання різних сфер економіки України, а саме:

Оцінка проведення АРВ законодавчих актів (розділ 4 моніторингу) свідчить про наявність позитивної тенденції щодо якості проведення АРВ нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади. В листопаді 2017 р. було розроблено 64 проекти регуляторних актів 23 центральними органами виконавчої влади. Можна зазначити, що загальна якість аналізу за останній квартал значно покращилась, про що свідчить наявність АРВ до всіх розроблених проектів та врахування більшої частини складових, передбачених чинною методикою, в процесі оцінювання. Всі АРВ розроблені за новою методикою, проте спостерігається ситуація оприлюднення АРВ на сайті Державної регуляторної служби при відсутності його на офіційному сайті органу розробника, що не відповідає чинному законодавству.

Завантажити моніторинг