МОНІТОРИНГ І КОМЕНТАРІ ДО НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ У СФЕРІ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ (січень 2018 р.)

В рамках щомісячного моніторингу проаналізовано найбільш суттєві зміни регуляторної політики у зв’язку з прийнятими протягом січня 2018 р. нормативно-правовими актами центральних органів виконавчої влади.

В реєстраційній сфері розглянуто та проаналізовано такі нововведення:

В сфері адміністративних послуг, дозвільної системи та ліцензування прийнято наступні нововведення:

В сфері податкової політики та адміністрування податків - зменшено ставки обов’язкових платежів неподаткового характеру: корабельного, канального, маякового, санітарного, якірного, причального, адміністративного портових зборів (Розпорядження КМУ «Про погодження ставок портових зборів» від 11 січня 2018 р. № 2-р)

Зміни в сфері зовнішньоекономічної діяльності стосувалися спрощення деяких митних процедур на основі ризик-орієнтованого підходу (Постанова Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 р. №44 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2011 р. № 1031 і від 25 травня 2016 р. № 364»).

В сфері контрольно-перевірочної діяльності уточнено вимоги до організації та проведення інспекційних перевірок банків та інших осіб, підконтрольних НБУ (постанова Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 р. №145 «Про внесення змін до Положення про планування та порядок проведення інспекційних перевірок»).

В банківській сфері основними нововведеннями були такі:

В сфері публічних закупівель розширено повноваження Державної аудиторської служби України щодо проведення моніторингу державних закупівель, як протягом проведення процедури закупівлі, так і на етапі укладення та виконання договору за умови наявності визначених законом підстав (Закон України від 21.12.2017 № 2265-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законів України щодо здійснення моніторингу закупівель» від 21.12.2017 № 2265-VIII»).

В розділі «Практика дерегулювання економіки в Україні»:

1) на засіданні Уряду анонсовано пакет з 35 законопроектів, спрямованих на забезпечення зростання економіки на 5-7% та покращення позиції України в рейтингу Doing business;

2) з’явилось роз’яснення ДФСУ щодо правомірності проведення цією службою позапланових документальних перевірок за підставами, визначеними ПКУ;

3) в пілотному режимі запрацював новий on-line сервіс щодо видачі дозволів на розміщення відходів;

4) затверджено Концепцію розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020.

В розділі «Перспективне законодавство» наведено проекти законодавчих актів, дія яких направлена на дерегулювання різних сфер економіки України, а саме:

Оцінка проведення АРВ законодавчих актів (розділ 4 моніторингу) позиціонування центральних органів виконавчої влади в запропонованих матрицях свідчить про в цілому задовільні результати, проте два Міністерства (Міністерство соціальної політики України та Міністерство освіти України) не розробили АРВ для всіх проектів регуляторних актів.

Завантажити моніторинг